Elérhetőségek

Szigetmonostori Bölcsőde

Cím: 2015 Szigetmonostor, Füzeserdő u. 2.
Nyitva tartás: H-P 6:30 – 17:30-ig
Intézményvezető: Németh Mária
Telefon: +36/70/938-9803
E-mail: bolcsode@szigetmonostor.hu

Adatvédelmi tisztviselő: Sallai László
Email: laszlo.sallai@wbinformatika.hu
Cím: 1076 Budapest, Szinva u. 8. 1/7.

Fenntartó


Gyermekek Élelmezése


Az egészséges életmódra nevelés egyik fontos területe az étkezés. Az utóbbi évtized tapasztalatai egyértelművé tették, hogy a táplálkozás és az egészség összefügg egymással. Tudományosan bizonyított, hogy a táplálkozási szokások kisgyermekkorban alakulnak ki, és az egész életre kiható ízlésformáló szerepük van. Ezen a területen igen sok lehetőségünk van az egészséges életmód és az egészséges táplálkozás bevezetéséhez. Ennek érdekében minden eszközt megragadunk, hogy ez a fiatal korosztály korszerűen táplálkozzon. A táplálék, amit a kisgyermek elfogyaszt, nagymértékben befolyásolja egészségét, fejlődését. (Péter, A.2012) Bölcsődénk főzőkonyhával rendelkezik a HACCP, minőségbiztosítási feltételeknek megfelelő működéssel. Naponta négy étkezést biztosítunk, két főétkezést, valamint két kisétkezést. A négy étkezésből háromnak komplettnek kell lennie, amely azt jelenti, hogy állati eredetű fehérjét is kell tartalmazzon.

Munkánkat a 2014. szeptember 1. napjától hatályba lépett a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló 37/2014. (IV.30.) EMMI rendelet határozza meg.

Ennek értelmében:

  • főétkezésnek minősül a reggeli, az ebéd,
  • kisétkezésnek minősül a tízórai és az uzsonna.

 Az étkezések szakmai protokolljának kivitelezésére és ellenőrzésére sok figyelmet fordítunk. Minden apró részletnek – terítés módja, a gyermek asztalhoz hívása, gyermek előtti kóstolás, az étkezés segítésének módozatai – fontos szerepet tulajdonítunk az étkezések folyamatában. A gyermekeket koruk és fejlettségük szerint ölben, asztalnál ülve egyenként, kettesével, majd önállóságuktól függően egy, ill. két-két asztalonként étkezteti a kisgyermeknevelő. A gyermekek játékhelyzetből érkeznek, ülnek le a helyükre, és az étkezés befejezésének sorrendjében állnak fel helyükről és mennek pihenni az ágyukhoz. A helyes kanál használat, a pohárból való ivás elsajátítása, a rágás tanulás folyamatának segítése és a kultúrhigiénés szokások megismertetése a kisgyermeknevelő feladata. Az esztétikai nevelés érdekében is kiemelt figyelmet fordítunk a terítés rendezettségére, a terítők és egyéb textíliák kiválasztására és az ételek gusztusos tálalási módjára.

Étlapjainkat az élelmezésvezető kollégánk állítja össze. Minden étlapunk megtalálható a gyermeköltözőkben feltüntetve rajta az étkezésenként számított energia-, cukor és sótartalom, és az esetleges allergén összetevő. Az étrend tervezésekor figyelembe kell venni, hogy a kisded bölcsődei élelmezésben az ajánlott napi energia- és tápanyagtartalom 75 %-át kell biztosítani. Az étrendnek a változatosság, az idényszerűség, az ízbeni összehangoltság és az önálló étkezésre nevelés szempontjából is megfelelőnek kell lennie

AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS ALAPELVEI:

A Magyar Tudományos Akadémia Élelmiszer-tudományi Komplex Bizottsága kidolgozta az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás alapelveit, illetve ajánlásait, melyek felnőttre és gyermekre egyaránt vonatkoznak.

  • Minél változatosabban, minél többféle élelmiszerből, különböző elkészítési módok felhasználásával állítsuk össze az étrendet,
  • Kerüljük a zsíros ételeket, részesítsük előnyben az olajat, a margarint,
  • Részesítsük előnyben a gőzölést, párolást, a fóliában vagy cserépedényben történő sütést, kerüljük a rántást. Kedvezőbb, ha kevés liszttel, keményítővel készítünk habarást,
  • Kevés sóval készítsük az ételeket, utólag ne sózzunk. Különösen vonatkozik ez a gyermekélelmezésre, hiszen a fiatal korban kialakult ízlés egész életre kihat,
  • Csak az étkezések befejező fogásaként, hetente legfeljebb egyszer együnk édességet, süteményt. Ételeinket egyáltalán ne, de legfeljebb csekély mértékben cukrozzuk,
  • Rendszeresen, naponta többször együnk nyers gyümölcsöt, zöldségfélét, párolt főzeléknövényt, zöldséget,
  • Asztalunkra mindig kerüljön barna kenyér, köretként vagy egy-egy fogás alapjaként inkább burgonyát, párolt zöldségfélét válasszunk a rizs, a tészta helyett,
  • Naponta négyszer, ötször étkezzünk, egyik étkezés se legyen túlságosan bőséges vagy nagyon kevés. Lehetőleg egyenletesen osszuk el a napi tápanyagigényt,
  • Együnk nyugodtan, kényelmes körülményeket teremtve,
  • A főtt ételeket elkészítésük után minél előbb együk meg, ne tároljuk melegen órákig,
  • Legyen meg a napi megszokott “menetrendünk”, lehetőleg mindig azonos órában étkezzünk,
  • A szomjúság legjobban ivóvízzel oltható, gyermekeknek a legkevesebb alkohol is TILOS!
  • A helyes táplálkozás nem jelenti egyetlen ételnek vagy élelmiszernek a tilalmát sem, azonban célszerű egyeseket előnyben részesíteni, mások fogyasztását csökkenteni. Bőséges fogyasztásra javasolt: gyümölcsök, zöldségek, főzelékfélék, zsírszegény tej- és tejtermékek, hal, barna kenyér és a burgonya. Mérsékelt fogyasztásra javasolt: sovány húsok és húskészítmények, zsíros tejtermékek, zsiradékok, tojás. tészta, száraz hüvelyesek. Kerülni kell: édességek, fagylaltok, cukrozott készítmények, zsíros húsok, zsíros ételek, tejszín, cukros üdítők, só fogyasztását,
  • A táplálkozás kedvező hatásait egészítse ki a rendszeres testmozgás,
  • A helyes táplálkozás fedezi a szervezet minden folyamatának energia- és tápanyag felhasználását. Megfelelő táplálkozásnál optimális testtömeg alakul ki.
  • A táplálkozási alapelvek iránytűt jelentenek az egészséges életvitelhez.
  • A fent felsorolt alapelvek fokozottan érvényesek a csecsemő és kisdedek táplálkozására vonatkoztatva.



Vissza az előző oldalra!
Weboldalunk sütiket (cookie) használ működése folyamán annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassa Önnek, valamint a látogatottság mérése céljából. A sütik használatát bármikor letilthatja! Erről bővebb információkat olvashat itt: Adatkezelési tájékoztatónk
Szigetmonostori Bölcsőde - Magyar